Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli, HACCP (skrótowiec od ang.hazard analysis and critical control points) – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
HACCP jest systemową procedurą identyfikacji i szacowania zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również podejście mające na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej i potrzeb klientów.
Siedem zasad HACCP
– Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
– Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
– Identyfikacja limitów krytycznych
– Ustalenie systemu monitorowania CCP
– Określenie działań korygujących
– Ustalenie procedur weryfikacji systemu
– Ustalenie procedur zapisów
źródło wikipedia