Ozonowanie

Ozon- to gaz złożony z trzech atomów tlenu o niebieskawym kolorze. Jego zapach przypomina świeże powietrze po burzy. Jest niepalny, dobrze rozpuszcza się w wodzie i przy tym jest dość nietrwały. Ozon powstaje w sposób naturalny w atmosferze ziemskiej. Może być także produkowany przez specjalne urządzenia np. generatory ozonu. Jego skuteczność wynika z wchodzenia w reakcję ze związkami organicznymi ( pleśń, grzyby, wirusy, bakterie, alergeny ) i ich całkowitej likwidacji. Podczas procesu rozkładania ozonu uwalniana jest cząsteczka tlenu, która po połączeniu ze związkami chemicznymi neutralizuje je. Reakcja ta nazywana jest ozonowaniem. Sprawia to, że powietrze staje się czyste i świeże , a także jest pozbawione wirusów, bakterii i innych substancji zagrażających ludzkiemu zdrowiu. Ozonowanie stosowane jest nie tylko po to by zdezynfekować powietrze, ale także po to by w szybki sposób usunąć wszelkie nieprzyjemne zapachy. Badania naukowe wykazały, że działanie bakteriobójcze ozonu  jest 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. Ponadto już niewielkie stężenie tego gazu likwiduje bakterie, wirusy, grzyby itp. w ciągu zaledwie kilku minut. Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekujących.

Ozonowanie skutecznie usuwa:

 

– pleśń i grzyby
– roztocze
– drobnoustroje
– pyłki kwiatowe
– odór papierosowy
– zalania po powodzi
– związki pierścieniowe oraz ich pochodne